Dietist 

 Anna Hamilton

Anna Hamilton

Efter 14 år som dietist har jag samlat på mig en bred bas med spetskompetens inom kvinnohälsa

Mat, livsstil, näringsämnen och tillskott är fantastiska redskap när vi ska jobba med vår hälsa. Jag ser resultaten varje dag hos mina patienter, inte bara symtommässigt utan även i provsvaren. 

Erfarenheter

TIDIGARE JOBB 

Anna har jobbat som dietist på både sjukhus och vårdcentraler i Stockholm och i Jönköping. Anna har en gedigen grund kring olika sjukdomar som IBS, IBD, allergier, viktbesvär och  diabetes. 

FERTILITETSDIETIST

Anna är certifierad fertilitetsdietist av NutritionPlus vilket betyder att hon är uppdaterad på det senaste inom området fertilitet. Den enda i Sverige. Blodprover tas alltid när du söker för fertilitetsbesvär.  

HELHETSPERSPEKTIV

Anna jobbar med ett helhetsperspektiv. Med hjälp av provsvar försöker hon hitta grundorsaken till dina besvär istället för att enbart symtomlindra. Anna gick en funktionsmedicinsk utbildning 2018.  

Foodformation om

Vad gör en dietist 

En dietist kan arbeta både i kommun, landsting och privat. För att få kalla sig dietist krävs avklarad 3-årig dietistutbildning. Efter avklarad utbildning kan du ansöka om legitimation från Socialstyrelsen. Utbildningen finns bara i Uppsala, Umeå och Göteborg. Som ett resultat av högt intresse och få antagningsplatser krävs det höga antagningspoäng till alla utbildningsorter. 

I utbildningen ingår näringslära, kemi, fysiologi, livsmedelslära, samtalsmetodik och psykologi. Efter utbildningen har du en bra grund för att fortsätta lära dig mer inom yrket. Du är aldrig färdiglärd och forskningen inom området utvecklas hela tiden. Till exempel så ingår INGA kvinnliga sjukdomar i dietistprogrammet utan detta behöver du läsa på själv genom kurser och studier.  

Här kan du läsa mer om vad som ingår i dietistprogrammet. 


Exakt så här ska du titta på dina blodprovssvar!!! Nära, nära, nära - gärna iklädd knallrosa silkesskjorta 🤪. 
Skämt åsido. Så här funkar det idag;
Blodprovsvärden som är inom referens blir svarta. Värden utanför röda. Röda värden indikerar att något är off, kan behöva utredas ytterligare. Indikerar sjukdom. Svarta värden anses inte sjukt. Ibland signeras svarta värden bort utan att signanten egentligen har tittat igenom dem ordentligt (jämfört med tidigare värden för den patienten osv). Såklart inte alltid men efter 15 år som dietist och 12 i vårdapparaten så kan jag konstatera att det är så det ibland funkar. 🙉
Men tänk om vi inte är nöjda med att vara "inte sjuka". Utan typ vill något mer som att kunna bli gravida men det går inte så bra....💕
Ja jag menar att vi även behöver titta på siffrorna på riktigt, var ligger de i referensområdet. För det säger mer än du tror. Och det säger forskningen också. Ett pressat folat i nederkant är inte ett bra folat. Ett pressat blodsocker, fasteglukos och HbA1c, i överkant men inom referens, är inte ett bra blodsocker utan negativ påverkan. Viast, det är inte diabetes typ 2. Men kan bli. Och det kan påverka fertiliteten.💟
Vi behöver och kan ta action för att inte bli sjuka. Det är något som vi kan påverka. Och tänk att få reda på det i förväg, innan kroppen börjar förstöras. När du KAN göra något åt det. När dina värden fortfarande är  svarta och inte röda. Och ja, den forskning jag läser kopplat till fertilitet säger just det här för en del provsvar...
Hur förändrar vi synen och sparar miljarder? Vad säger ni politiker? 👉 @annie_loof @magdalenaanderssons  @kristerssonulf 
Och vad säger du och vad är din erfarenhet? 💕
#dietist #blodprover #blodsocker #blodstatus #foodformation #politik 
#kvinnohälsa #fertilitet
Har du besvär av mensvärk? 
Om inte så är det ungefär 16-93% av kvinnor i fertil ålder som har besvär 🫠🫠🫠. Så här finns pengar att tjäna 🤑🤑. Och potential att förbättra världen på så många sätt!! 
Den här studien är intressant, den kan förbättras men är ändå ok. Och det finns fler studier som visar samma koppling. 
Nämligen att ökat vätskeintag hos de som dricker för lite (i denna grupp under 1.6 liter ) gav flera fördelar. Bland annat minskad mensvärk. Färre pillerpoppande kvinnor 🥳🥳🥳. 
Kort om studien: 140 kvinnor i Iran, 18-30 år. En kontroll grupp och en med ökat vätskeintag. Svårt att köra med placebo när det gäller vatten 🙃🙂. De körde i 2 menscykler. Effekten märktes även efter en månad. 
🧊 Du som vill ha alla detaljer surfar in på pubmed och skriver in PMID 33509179. 
🧊🧊Du som fortfarande tror att mat och näring inte spelar någon roll... Ja fortsätt häng här! 
🧊🧊🧊Du som gillar att få en studie i räkmackeformat kan gärna gilla, dela, spara💕💕. Så ser fler och jag blir glad. Tack och adios!! 
#mensvärk #mens #kvinnohälsa #foodformation #dysmenorrhea #dysmenorre
En påminnelse. Du är inte ensam. 
💕💕💕. 
#infertilitet #fertilitet #pcos #endometrios #foodformation #nutrigap
Ni ville ha recept, här kommer recept på ogräs eller  närmare bestämt kirskål! 
Visste du att kirskål odlades på slott och herrgårdar förr i tiden. Nu svär de flesta trädgårdsägare över det som nu anses vara ogräs...Själv känner jag numera att varför ens odla spenat när vi har det här på tomten? 😄
Superlätt att tillaga, kalcium blir även mer tillgängligt efter tillagning. 
🥬 Fräs lök och vitlök i olivolja. 
🥬 Kör i några nävar färsk kirskål. Använd de spädare bladen och grovhacka gärna. 
🥬 Fräs i få minuter och smaksätt gärna med sambal oelek eller tomatpuré från start. 
🥬 Supergott och enkelt! 
Vågar du prova? 
Vill du veta näringsinnehåll så finns all fakta i tidigare inlägg 💜
#kirskål #ogräs #näring #kalcium #foodformation
>