Foodformation om

Dietist kan hjälpa vid PCOS

Dietist kan hjälpa vid PCOS genom att jobba med mat och tillskott som främsta redskap. 

Diagnosen har ärftliga komponenter men även livsstil påverkar. Kunnig dietist inom området kan hjälpa dig att hitta dina triggers och få tillbaka en regelbunden mens och vid behov viktminskning. 

bild på granatäpple som visar pcos

Vad kan en dietist göra? 

Matvanor

Vi ser över dina matvanor och rekommenderar förändringar utifrån hur du äter och dricker i dagsläget. 

Tillskott

Dietist på Foodformation är uppdaterad inom vilka tillskott som kan ha effekt för just dina besvär. 

Beteende

Vi har lång erfarenhet kring ätbeetende och ätstörningar. Vilka är vanliga besvär vid PCOS. 

Blodprover

Vi kan ta blodprover för att se var vi ska fokusera och lägga energi. Har du insulinresistens? För höga testosteronnivåer? Vi vet hur vi ska behandla dina besvär. 

Insulinresistens

70% av kvinnor med PCOS har insulinresistens vilket i sin tur påverkar andra hormoner. Det här kan vi påverka extremt mycket med mat, tillskott och livsstil. 

Digital matdagbok

Under behandlingstiden har du tillgång till digital matdagbok så att vi kan följa din utveckling och säkerställa att du får i dig efter dina behov. 

Foodformation om

Vilken dietist ska jag jobba med? 

Du ska jobba med en dietist som har detaljerad kunskap om just PCOS. En allmän dietist har ofta inte uppdaterad kunskap om vad som gäller vid PCOS bla gällande tillskott och fördelning av kolhydrater, fett och protein. Du vill också jobba med en dietist som har möjlighet till provtagning för skräddarsydda råd. 


På foodformation jobbar vi fokuserat med just PCOS och vi har möjlighet till provtagning vid behov. 

Foodformation om

Viktuppgång vid PCOS

Det är vanligt att du upplever viktuppgång vid PCOS. Långt ifrån alla har besvär med sin vikt men många med PCOS upplever viktuppgång som ett besvär. Många av våra patienter upplever att det räcker att sniffa på en muffins för att vikten ska öka.

Här gäller det att se över om dina matvanor, beteende men också se vilken balans av kolhydrater, fett och protein som just du behöver för att kunna gå ner i vikt. Vi tar blodprover för att ta reda på vad just du behöver göra. 

Vill du läsa mer om PCOS kan du göra det på  Internetmedicin.

Foodformation om

Viktnedgång 

Viktnedgång är viktigt om du har en övervikt. Då det annars ökar dina risker för framtida besvär med hjärt- och kärlsjukdomar. 

Genom att minska i vikt så förbättras din hormonella balans gällande testosteron och insulin bland annat. Det är svårt att minska i vikt vid PCOS men det går och vi ser det hända hela tiden. Vi jobbar med detta i individuella konsultationer men även i vår kommande kurs där vi fokuserar på att optimera fertilitet vid PCOS, du kan läsa mer   här.

>