FOODFORMATION

DIETIST INOM KVINNOHÄLSA 


Vårt mission är att du som kvinna också ska få må bra. Vi hjälper dig med PCOS, magbesvär och mensrelaterade besvär att må riktigt bra igen. Vi hjälper dig att hitta och behandla dina triggers. 

Vi vet att det går att må så mycket bättre. Att mensvärk inte är normalt, att din PCOS kan bli så pass mycket bättre så att det till och med syns på dina blodprover och att dina magbesvär kan ha en orsak. Vi försöker helt enkelt hitta orsaken till dina besvär. 

Vi jobbar med provtagning som grund tillsammans med anamnes för dina symtom och matintag. Vi har också möjlighet att använda funktionsmedicinska tester som inte ingår i svensk sjukvård. Vi försöker bygga pusslet. Och vi jobbar med kvinnor som du. 


ANNA
HAMILTON

DIETIST OCH GRUNDARE 


Anna Hamilton driver FOODFORMATION och är utbildad dietist med examen 2009.

Anna Hamilton har tidigare arbetat både i Stockholm och Jönköping, i primärvård och på universitetssjukhus, bland annat med IBS, diabetes, njursjukdomar och viktproblem.

  • Dietistutbildning Umeå Universitet 2007-2009
  • Funktionsmedicinska vårdutbildningar våren 2018
  • Kurser IFM, Institute for functional medicine 2018-2019

PÅ INSTAGRAMFölj Foodformation på Instagram

Det här är så intressant men också konstigt!

En studie med 64 kvinnor, där ena gruppen fick vitamin B1 under 4 veckor. Andra placebo.

Vad hände?
💚 Psykiska måendet förbättrades
💚 Fler ägg kunde tas ut
💚 Fler positiva graviditetstester

Men IVF-försöken ledde inte till fler foster.

Men jag är inte förvånad. För att;

Det är ändå coola resultat och vi vet att många b- vitaminer påverkar vårt DNA och att våra mitokondrier - ak energifabriker- behöver näringsämnen i mängder för att fungera optimalt.

Men det tar liksom mer än 4 veckor för ägg (och spermier) att mogna. Så längre tid hade varit intressant att se och hade förmodligen gett mer.

I studien tittade de inte på deltagarnas status- vilket iof ofta missas vid studier kring tillskott... - Men det skulle ju kunna påverka resultatet.

Till sist. Bra näringsstatus är viktigt inför graviditet. Ja på den 🤗. Men utgå från maten främst och vid behov tillskott. Vissa tillskott ska vi heller inte ta k för höga doser.

Och den här dosen- ja den ska du bara ta om din dietist eller läkare rekommenderat den 😜.

Här kan du läsa mer om studien: PMID 38368515 (publicerad februari 2024)

#pcos #pco #foodformation #dietist #fertilitet #infertilitet #gravidönskan #ofrivilligbarnlöshet
...

59 0

Snart dags för förändringar men först semester! Foodformation tar semester under juli 😍.

Efter att ha jonglerat två bolag under året så är några latar dagar något jag längtat efter. För att få mer inspiration och mer tankar för hösten. Fylla på batterier och lägga planer för hösten 🥳.

För i höst händer grejer. På Foodformation byts journalsystem och appen foodformation försvinner, bye bye!! Vi byter till ngt som ska fungera ännu bättre 😘😘. Så ni som har gamla ärenden/pdfer osv- spara ner dem direkt! Jag har tyvärr inte möjlighet att skicka dem till er separat efteråt.

Och Foodformation ska bli fler. Fler dietister kommer tillkomma men det dröjer ett tag. Än är det mig ni får dras med 😉😜.

Och vi sprider mat, kost och fertilitet. Andra bolaget Nutrigap har släppt sin app och nu ska vi förändra världen 🤗. För fler måste få den här hjälpen. Har så otroligt många solskenshistorier 💕.

Men tills dess- några lata sköna dagar i sol, regn och molniga dagar.

💓 Tack till dig som följer här!
💓 Tack till dig som varit och är patient. Så oerhört tacksam för ert förtroende.
💓 Tack till dig som partner/sambo/make/pojkvän som vill veta mer. Ni blir fler 😘

Och jag vill gärna veta. Vad har du uppskattat mest under denna vår? Vad vill du se mer av?

#foodformation
#dietist #fertilitet #IVF #pcos #pco #fertilitetsdietist
...

89 2

Exakt så här ska du titta på dina blodprovssvar!!! Nära, nära, nära - gärna iklädd knallrosa silkesskjorta 🤪.

Skämt åsido. Så här funkar det idag;

Blodprovsvärden som är inom referens blir svarta. Värden utanför röda. Röda värden indikerar att något är off, kan behöva utredas ytterligare. Indikerar sjukdom. Svarta värden anses inte sjukt. Ibland signeras svarta värden bort utan att signanten egentligen har tittat igenom dem ordentligt (jämfört med tidigare värden för den patienten osv). Såklart inte alltid men efter 15 år som dietist och 12 i vårdapparaten så kan jag konstatera att det är så det ibland funkar. 🙉

Men tänk om vi inte är nöjda med att vara "inte sjuka". Utan typ vill något mer som att kunna bli gravida men det går inte så bra....💕

Ja jag menar att vi även behöver titta på siffrorna på riktigt, var ligger de i referensområdet. För det säger mer än du tror. Och det säger forskningen också. Ett pressat folat i nederkant är inte ett bra folat. Ett pressat blodsocker, fasteglukos och HbA1c, i överkant men inom referens, är inte ett bra blodsocker utan negativ påverkan. Viast, det är inte diabetes typ 2. Men kan bli. Och det kan påverka fertiliteten.💟

Vi behöver och kan ta action för att inte bli sjuka. Det är något som vi kan påverka. Och tänk att få reda på det i förväg, innan kroppen börjar förstöras. När du KAN göra något åt det. När dina värden fortfarande är svarta och inte röda. Och ja, den forskning jag läser kopplat till fertilitet säger just det här för en del provsvar...

Hur förändrar vi synen och sparar miljarder? Vad säger ni politiker? 👉 @annie_loof @magdalenaanderssons @kristerssonulf

Och vad säger du och vad är din erfarenhet? 💕

#dietist #blodprover #blodsocker #blodstatus #foodformation #politik
#kvinnohälsa #fertilitet
...

95 9

Har du besvär av mensvärk?

Om inte så är det ungefär 16-93% av kvinnor i fertil ålder som har besvär 🫠🫠🫠. Så här finns pengar att tjäna 🤑🤑. Och potential att förbättra världen på så många sätt!!

Den här studien är intressant, den kan förbättras men är ändå ok. Och det finns fler studier som visar samma koppling.

Nämligen att ökat vätskeintag hos de som dricker för lite (i denna grupp under 1.6 liter ) gav flera fördelar. Bland annat minskad mensvärk. Färre pillerpoppande kvinnor 🥳🥳🥳.

Kort om studien: 140 kvinnor i Iran, 18-30 år. En kontroll grupp och en med ökat vätskeintag. Svårt att köra med placebo när det gäller vatten 🙃🙂. De körde i 2 menscykler. Effekten märktes även efter en månad.

🧊 Du som vill ha alla detaljer surfar in på pubmed och skriver in PMID 33509179.

🧊🧊Du som fortfarande tror att mat och näring inte spelar någon roll... Ja fortsätt häng här!

🧊🧊🧊Du som gillar att få en studie i räkmackeformat kan gärna gilla, dela, spara💕💕. Så ser fler och jag blir glad. Tack och adios!!

#mensvärk #mens #kvinnohälsa #foodformation #dysmenorrhea #dysmenorre
...

133 6

En påminnelse. Du är inte ensam.

💕💕💕.

#infertilitet #fertilitet #pcos #endometrios #foodformation #nutrigap
...

91 0
>