FOODFORMATION

DIETIST INOM KVINNOHÄLSA 


Vårt mission är att du som kvinna också ska få må bra. Vi hjälper dig med PCOS, magbesvär och mensrelaterade besvär att må riktigt bra igen. Vi hjälper dig att hitta och behandla dina triggers. 

Vi vet att det går att må så mycket bättre. Att mensvärk inte är normalt, att din PCOS kan bli så pass mycket bättre så att det till och med syns på dina blodprover och att dina magbesvär kan ha en orsak. Vi försöker helt enkelt hitta orsaken till dina besvär. 

Vi jobbar med provtagning som grund tillsammans med anamnes för dina symtom och matintag. Vi har också möjlighet att använda funktionsmedicinska tester som inte ingår i svensk sjukvård. Vi försöker bygga pusslet. Och vi jobbar med kvinnor som du. 


ANNA
HAMILTON

DIETIST OCH GRUNDARE 


Anna Hamilton driver FOODFORMATION och är utbildad dietist med examen 2009.

Anna Hamilton har tidigare arbetat både i Stockholm och Jönköping, i primärvård och på universitetssjukhus, bland annat med IBS, diabetes, njursjukdomar och viktproblem.

  • Dietistutbildning Umeå Universitet 2007-2009
  • Funktionsmedicinska vårdutbildningar våren 2018
  • Kurser IFM, Institute for functional medicine 2018-2019

PÅ INSTAGRAMVisst ser den fin ut och det är hyfsat lätt att få till. Dessutom är den sjukt god. Sött från persikor och salt från fetaost och pesto 😘😘😘.

Den här är näringsberäknad och räcker som en lunch med mycket att tugga på. Lite mindre mängd kolhydrater och passar perfekt för dig med PCOS. En hel del proteiner från fetaosten, solrosfrön och peston. Och en massa fina fetter. Nått mer? Jo den kryyyyyyllar av fiber. Hormonerna kommer älska dig 😄. Och Kan lova att du blir mätt!! 🤩 Vill du av någon anledning dela med dig så passar den fint som "The sallad" till lunchen eller middagen.

Vad säger du, lämna ett litet hjärta om du gillar! 💜💜💜

Följ @food_formation för inspo kring pcos, fertilitet och hormoner!!

#sallad #broccoli #amarant #pcos #fertilitet #dietist #foodformation #hormonbalans
...

94 8

Börjar ju nästan grina och är ömsom överlycklig och ömsom irriterad. För vi som I vårdapparaten måste börja bli nyfikna och ödmjuka inför att det som erbjuds inte är allt. Läkemedel är inte enda redskapet. Det är ETT av dem. Och när du som vårdgivare säger att det är det enda så fråntar du betydelsen från det som också spelar roll. Näringsämnen och status. Bland annat. Du fråntar kanske det som gör skillnaden.

Jag tar nog bort denna om några timmar men behövde få ur mig det. Och till er som jag får jobba med - tack för ditt förtroende och för allt du skapar 🥰🥰🥰. /Anna
...

93 3

Åh DÄR var jag tillbaka på jobbet på riktigt 🥳🥳🥳. Det känns så kul att börja ta patienter igen!

Härligt alla nya som hittat hit 🥰 och alla "gamla" som hänger kvar 😍.

Här kommer jag fortsätta skriva om näringsämnen kopplat till fertilitet, pcos och hormoner 🤗. Stress, sömn och mat brukar också diskuteras. Och förhållningssätt till hälsa, vår vårdapparat och det där med att försöka hitta grundorsaken till ditt besvär.

I grunden är jag leg dietist och har läst till en himla massa annat så är tex både certifierad inom Billingsmetoden och har gått en fortsättningskurs som "fertility dietitian". Den enda i Sverige faktiskt 😉.

Känns som att det bara är jag som börjat jobba 😆. Såååå gör mig sällskap här i flödet - är du fortfarande på semester 🏖 eller är du tillbaka 🏫 precis som jag?

#dietist #foodformation #fertilitet #pcos #hormoner #pms #hormonhälsa #kvinnohälsa
...

95 12

Here we go. Vi jobbar olika helt enkelt 😉. Klassiska vården och jag och mitt Foodformation. Vill jag med detta smutskasta vårdapparaten? NOPE, verkligen inte. Jag vill försöka förklara de skillnader jag ser. Och det finns mycket bra i den vanliga vården också, däribland effektiva läkemedel.

Men varför skiljer det sig åt?
Jag tror egentligen att det handlar om pengar, tid, arbetssätt och kunskap.

PENGAR:
Mina patienter får själva stå för kostnaden för blodprover. I vården blir det hela tiden en avvägning mot budget. Helt förståeligt. Ska man som gynekolog gå runt på sin verksamhet så kan inte för många prover tas, då äts hela ersättningen upp. Samma sak för läkare. Notan för proverna går till själva mottagningen eller vårdcentralen. (Här tycker ju jag att man kanske inte tänker hela vägen. För en snabbt bättre patient behöver man ju inte träffa lika ofta - vilket blir billigare i längden. Om vi nu ska prata pengar.)

TIDEN och ARBETSSÄTT
Mina besök tar LÅNG tid. Dels tar nybesök 60 minuter. Ibland lite mer + tid för återbesök. Men också tid runt om. Innan besöket är det mycket förberedelser för att få ihop alla provsvar, gå igenom inskrivningsformulär osv INFÖR besöket. Och sedan tid för sammanställningen EFTER. Tid ger mer kunskap till dig som patient. Du får bekräftelse och det möjliggör individanpassade råd.

Min ingång är att mat, näringsämnen och nutrition spelar stor roll. För en person med annan bakgrund spelar det många gånger INGEN roll = inga råd.

KUNSKAP:
Jag håller mig uppdaterad inom det här smala området. Dels genom kurser men även genom studier. Det tar en himla massa tid ( och pengar 😜). Men det gör ju också att jag vet vad jag snackar om. Men jag har inte detaljkoll på andra grejer och sjukdomar utanför "min box".

Och sen frankly. Har du investerat en del så är det i sig något som ökar din motivation till att fullfölja det som vi kommer fram till 🥰. Vilket ger bättre resultat ✌️.

Nu är jag nyfiken, vad har du fått för hjälp tidigare? 🤩

#fertilitet #pcos #dietist #foodformation #hormonhälsa #blodsocker #kvinnohälsa
...

91 15

Här är en både enkel och god lunch 🧡. Passar ju många men särskilt dig med PCOS och insulinresistens - som behöver ha lite extra koll på balansen mellan kolhydrater, fett och protein 👌.

Kall kokt potatis ger resistent stärkelse vilket är wow för tarmbakterierna och yey för blodsockret 🤩. Två-i-ett 😄.

Kycklingen kan du grilla själv eller köpa från butiken. Potatis är toppen att göra ett lass av, håller flera dagar i kylen. Så har du en färdig lunch på, nästan, nolltid 😃.

Ska du prova? 🧡

#pcos #insulinresistens #dietist #fertilitet #foodformation #kolhydrater #långsammakolhydrater
...

93 2

Är du trött på förstoppning? 😝😝. Då måste du prova det här. Hjälper väldigt många, men såklart inte alla 😘.

Och om det hjälper så är det förmodligen så att du behöver få i dig mer fiber generellt. Mååånga får i sig för lite, så du är inte ensam 🥰.

Tycker att knepet nästan borde ingå i vårdens förstoppningsutredning, ett hyfsat enkelt sätt för att se om fibermängd kan göra skillnad. Eller vad säger ni?

Ska du prova?

#dietist #förstoppning #fiber #kiwi #chiafrön #chiapudding #foodformation #pcos
...

138 19

Det här är ju lite av en gamechanger. Har du inte provat så gört 😄. Att dessutom ta med sig gör det enklare att fixa en PCOS-vänlig variant 🤩.

Har du provat?

#glasspåstranden #dietist #sommarvärme #billigglass #glasstips
...

110 3

Oftast är jag väldigt pepp. Men ibland blir jag aningens trött. Trötthet blandat med en gnutta förundran över mångas beteende.

Okej så vi snurrar tillbaka till när jag råkade i en livlig diskussion med en före detta kollega, vi kan kalla hen Frans. Frans träffar dagligen patienter. Frans kunde egentligen inte särskilt mycket om PCOS men tyckte ändå att hens världsbild om just PCOS var rätt. Inget av det jag sa stämde. För det hade hen inte lärt sig något om.

Hör du hur skevt det här är??? FÖR DET HADE HEN INTE LÄRT SIG NÅGOT OM. Dvs om jag inte kan något om det, då finns inte den informationen för någon. Då har man en jävligt hög övertro till sin egen kunskapnivå alternativt trippelt så många timmar per dygn så att en hinner läsa allt som publiceras.

När jag inte kan något om läkemedel, sjukdomar, svåra symtom utanför min egen BEGRÄNSADE kunskap så är min förhoppning att jag lyssnar. Att jag inte argt ifrågasätter ett område som jag har NOLL koll på. Men nyfiket tar reda på varför. DET är stor skillnad.

Och det är det här som jag blir trött på. Men jag förstår. Jag har varit där själv. Man tror så hårt på att det man faktiskt har lärt sig en gång ska räcka, att det är det som är KUNSKAPEN, att det är det som är UTBILDNINGEN. Men så fel jag hade. Jag lär mig aldrig klart. Och den kunskap jag har känns bara mindre och mindre i förhållande till allt som finns där ute.

#dietist #trött #kämpatillsammans #fertilitet #pcos #foodformation
...

145 17
>