FOODFORMATION
DIETIST INOM KVINNOHÄLSA
Vårt mission är att du som kvinna också ska få må bra. Vi hjälper dig med PCOS, magbesvär och mensrelaterade besvär att må riktigt bra igen. Vi hjälper dig att hitta och behandla dina triggers.
Vi vet att det går att må så mycket bättre. Att mensvärk inte är normalt, att din PCOS kan bli så pass mycket bättre så att det till och med syns på dina blodprover och att dina magbesvär kan ha en orsak. Vi försöker helt enkelt hitta orsaken till dina besvär.
Vi jobbar med provtagning som grund tillsammans med anamnes för dina symtom och matintag. Vi har också möjlighet att använda funktionsmedicinska tester som inte ingår i svensk sjukvård. Vi försöker bygga pusslet. Och vi jobbar med kvinnor som du.

ANNA
HAMILTON
DIETIST OCH GRUNDARE
Anna Hamilton driver FOODFORMATION och är utbildad dietist med examen 2009.
Anna Hamilton har tidigare arbetat både i Stockholm och Jönköping, i primärvård och på universitetssjukhus, bland annat med IBS, diabetes, njursjukdomar och viktproblem.
- Dietistutbildning Umeå Universitet 2007-2009
- Funktionsmedicinska vårdutbildningar våren 2018
- Kurser IFM, Institute for functional medicine 2018-2019

PÅ INSTAGRAM
Så nu var det dags för det utlovade inlägget om omega-3 🖐️!
Omega-3 är egentligen ett samlingsnamn för flera olika sorters fettsyror som har en speciell kemisk struktur. Man brukar säga att alfa-linolensyra, ALA, som finns i vegetabilier är essentiell. På så vis att vi från ALA kan bilda de nödvändiga fettsyrorna EPA och DHA. MEN vi gör det här väldigt dåligt, jag har gamla siffror på ca 5% omvandling. Jag skulle inte enbart förlita mig på vegetabiliska källor till omega-3 familjen. Särskilt inte när vi tänker graviditet. 🥰
Men det fina i kråksången är att det räcker med några portioner fisk och skaldjur i veckan för att komma upp i rekommendationen. Hos gravida pratar vi om iaf 200 mg DHA per dag.
Här är några exempel angivna per 100 gram. Och du, det är enklare att äta 100 gram lax än 100 gram linfröolja 😆.
Generellt sett så hittar du "färdigt" omega-3 i fisk, skaldjur och alger. Och "förstadiet" ALA finns i redan nämnda men även i rapsolja, linfröolja, chiafrön och valnötter. Och då även produkter som har nämnda livsmedel i sig.
För mig blir det firre (säger man ens så nu eller är det 08an i mig? 😅) till middag, vad gäller för dig? 🐠🐟🦐
#omega3 #gravid #fettsyror #näringslära #dietist #DHA #EPA #foodformation
Men hello omeeeeega - 3 💚❤️. Det här är en superintressant artikel som tittat på omega-3, i form av tillskott, och hur det påverkat graviditet.
Till att börja med så är omega-3 fettsyror en liten familj av fettsyror som är helt nödvändiga för vår överlevnad. Det finns flertalet studier som visar på fördelar med just omega-3 vid graviditet.
En meta-analys, en studie där man inkluderar många olika studier i ämnet och försöker sig på en slutsats. Här inkluderades 59 studier, de flesta RCT. Forskarna tittade på vad tillskott av omega-3 kunde ha för fördelar hos gravida, jämfört med placebo.
Det var många olika faktorer som de olika studierna tittade på. Bla högt blodtryck, preeklampsi, förtidigt födda, bebisens längd och vikt.
Så vad visade sammanfattningen?
Jo att tillskott av omega-3 minskade risken för preklampsi med 16%, ökade längden med 1,4 dagar, ökade bebisens vikt med 49 gram ( vill vi det 😜😂?) och minskade risken för för tidig förlossning med 14-23%.
Woop woop säger jag. Även om det fanns en risk för bias i några av studierna så visar ju denna studie att omega-3 är viktigt. Superviktigt!
Doserna som användes var väldigt olika, från 80 mg till 2200 mg av DHA, vissa hade även EPA och vissa inkluderade omega-3 berikad mat.
Jaha men det tar oss ju till...var och i vilka mängder finns omega-3 i mat? Jo det får du reda på imorgon!
#dietist #omega-3 #omega3 #graviditet #gravid #fertilitet #foodformation
Åh nu ska du få höra 🥰🥰🥰.
Till att börja med. Det här skriver jag med min patients fulla godkännande. Och jag kommer berätta om de stora penseldragen. Jag är inte urbra på att skriva om mina patienters resultat - men det finns så mycket värde för så många att få läsa det här. Så (ja men börja nu då 🤣), nu kör vi 🥳🥳🥳.
Jo en kvinna, låt oss kalla henne L kom till mig i början av året för att se om jag kunde hjälpa henne. Hon hade genomgått 4 stycken IVF-försök utan att bli gravid. Läkarna hade sagt att de inte trodde att det skulle gå.
Vi gjorde en ordentlig genomgång med matdagbok, blodprover, frågeformulär och även några funktionsmedicinska tester för att se om det fanns några obalanser vi kunde optimera. Och det fanns det 🥰.
Det handlade om optimering av blodsocker (ngt en läkare lätt hade kunnat hitta om man letat), näringsoptimering, trigger från födoämne och hur nedbrytningen av östrogen behövde lite hjälp. Supermotiverad började L med samtliga förändringar. Tufft men hade bra stöttning av sambo. Som också gjorde förändringar.
Fast forward.
För en kort tid sedan fick jag ett meddelande; " Anna, jag är gravid". 💚💙💜🧡💛. Jag läste det med tårar som sprutade. Så jvla glad för deras skull.
Så med det vill jag skicka ut lite hopp om att ibland så kan vi hitta obalans, balansera och sedan få det resultat som vi så gärna önskar. Jag är inte Ludmila i Ryssland som kan ge 100% bebisgaranti 😘🤪. Absolut inte. Men att optimering av din hälsostatus spelar roll för fertiliteten. Det finns det alldeles för mycket forskning kring för att strunta i.
Så med det sagt. Ge L ett riktigt fett hjärta här i kommentaren för att hon var ok med att dela❤🧡💛💚💙💜. Och berätta gärna för folk i branschen så kanske vi kan få en fertilitetsbehandling som ser till helheten framöver, även inom regionernas omsorg 👊.
#IVF #fertilitet #infertilitet #dietist #blodsocker #MTHFR #foodformation
Hehe nämen titta vilken studie jag hittade som publicerades nu i februari😜. Här har man alltså tagit pollen från daddelpalmträden och smulat till lite fräckt pulver, om sådär exakt 300 mg och lagt i små kapslar. Så har forskarna gett detta till 64 par och placebokapsel till lika många. Paren sågs som medicinskt "infertila" dvs försökt att få barn senaste året, med försök, utan att bli just gravida.
Okej så forskarna gav kapslarna. Och väntade en månad. Blev de kåtare? Funkade pollenkapseln? Spänningen var hög.
Jo om man ska tro denna studien så funkade det. Jag är inte helt haj på de formulär som används men kan konstatera att den upplevda kåtheten och upplevelsen ökade positivt för samtliga parter som fick pollenkapseln.
Pollen innehåller ämnen som skulle kunna öka våra hormoner men också påverka centrala nervsystemet och dopaminet. Ökade hormonnivåer kan bidra med ökad kåthet. Jag ser det ofta ofta hos mina klienter. När hormonerna är på plats så följer lusten med 🥰 ( men lust handlar inte bara om hormoner så klart).
Det är ju helt klart för tidigt för att alla ska ha lite pollen vid sängkanten men intressant. En längre studie där de också MÄTER deltagarnas hormonnivåer innan och efter vore ju next level!!
Jag kommer iaf se på de där palmerna med lite annorlunda ögon🌴🌴🌴. Kanske plocka med mig några? 😋 Eller vad säger du🖐️?
PMID: 35168636
Yey ni var flera som ville veta mer om hur det ligger till kring fertilitet för män och kvinnor. Så här drar vi lite stats.
Eller swipa vänster 😜 så ser du vad som står. Summa summarum är att det är lika. Vem kunde tro det när vi mest pratar om att det är kvinnan som behöver göra si och så? Men ja så här ser statistiken ut. Och för många, men inte för alla, så kan du optimera din fertilitet med hjälp av mat och förbättrad hormon och näringsstatus. Vilken grej, eller hur!
Hit me, vad vill du att jag skriver mer om här kopplat till fertilitet? 😎 Mycket lämnar jag till mina patienter men små gobitar kanske kan få rum även här.
#fertilitet #kvinnor #män #infertilitet #optimerafertilitet #pco #pcos #hormonbalans #dietist
Låt oss snacka om det här otroligt viktiga ämne. Som berör SÅ många. Och ändå pratar vi öppet om det SÅ lite.
Så nu kommer resten av veckan att handla om fertilitet och kåthet. Baam. Lagom till majbrasan. Eller nått 👊. Och du som är totalt ointresserad kan bläddra vidare till måndag 🥰.
Vad är egentligen infertilitet?
Det definieras som att du efter 12 månaders försök, trots frekvent oskyddat s-x, inte har blivit gravid. Det drabbar så många som 8-12% av fertila par, i världen. I Sverige pratar man om 10-15%. Du räknar, och inser, att det är många. Japp väldigt många.
Så varför skriver en dietist om det? Kan man tugga sig till bättre ägg och spermier? Ja men ja, faktiskt. Mer om det senare.
Men vill i detta betona att det verkligen inte bara ligger hos kvinnan! Nope. Inte alls. Skulle du vilja veta hur statistiken ser ut för respektive män och kvinnor? Ge mig en tumme upp👍
#infertilitet #subfertilitet #pcos #endometrios #näringsstatus #dietist #fertilitetsdietist #hormonhälsa
Jag ska bara.... Alltså egentligen. Varför gör vi så? Och nu pratar jag om när du har behov som du undantränger för att. Ja varför då? För att du ska skriva klart, för att du ska prata klart, för att du ska GÖRA klart. Vi trycker undan signaler som kroppen ibland förgäves försöker skrika till oss.
Det mest vanliga jag ser ignoreras som påverkar magen är själva "toasignalen". Den ignoreras rätt så ofta. Känner du igen dig 😉?
Väldigt många går inte på toaletten när vi behöver det helt enkelt. Vi ska göra klart det där vi håller på med. Och förväntar oss att kunna schemalägga våra behov precis som vi schemalägger resten av livet. Men ojsan det funkar visst inte så bra 😚. Det kan nämligen skapa än mer magsmärta, gaser och fungera som en ond spiral för din maghälsa😮💨.
Vi har nämligen en kommunikation där bak som ev verkar bli sämre om vi ständigt ignorerar signalen.
A och O för en glad mage är att gå på signal. Punkt. Du vill må bättre i magen? Börja lyssna och reagera på kroppens signaler 🤗. Lovar att det kommer att hjälpa🥰.
Att faktiskt ha dina signaler som första prio. Det är ju att ta sig själv på allvar och lyssna inåt. Helgens to do kanske😉
Jag hade själv en sån "Jag ska bara" i veckan😆. Och liksom stannade upp och skrattade åt mig själv. "nä men seriöst Anna, ska du bara skriva klart det här, för att, vad? " . Jag är nyfiken, vad var DIN senaste jag ska bara?
#jagskabara #gladmage #IBS #SIBO #maghälsa #kvinnohälsa #magvärk #dietist #foodformation
Nämen titta. Det går framåt! Du vet kanske redan, men många studier görs på män men översätts ändå rakt av till kvinnor. Inte alltid helt korrekt eftersom vi funkar olika. Eller det vet vi kanske inte egentligen, eftersom att ja. Det inte har undersökts.
Men här har vi en studie som iaf i diskussionen diskuterar detta. Egentligen kopplat till urvalet så ja kanske "framtvingat". Men visst vore det läckert om man såg detta lite oftare i diskussionen. Hejar på det!
Det börjar komma lite mer och mer gällande studier kring tarmhälsa. Kanske inom andra områden också?
Och i min blåögdhet så tänker jag så här. Ju mer vi snackar om det. Desto mer kanske forskarna också tänker på det. De är ju också vanliga människor som påverkas av allt runt om. Precis som du.
Take care. Alla.
#dietist #jämlikastudier #studier #kvinnor #män #tarmhälsa
Jag fick så många frågor kring magen och IBS vid senaste frågetillfället så jag skriver en del om SIBO här. Vet du vad SIBO är? Kanske inte🥰. Men jag tippar på att vi i Sverige känner till det lika bra som IBS om typ 5-10 år kanske?
SIBO står för överväxt av bakterier i tunntarmen. Låter ju inte så nice😁. Det är det inte heller. Vi vill inte ha för mycket bakterier i tunntarmen. Det är ju där vi ska ta upp mycket av vår näring. Symtomen för SIBO är väldigt lika de för IBS. Dvs gaser, förstoppning, diarré, smärta, svullnad, trötthet och/eller dålig andedräkt. Symtomen kan ofta komma väldigt snabbt efter måltid.
Det går att både undersöka och behandla SIBO. Oftast utandningstester. Jag använder utandningstester. Inte 100% men bra tillsammans med symtom, och är inte invasivt. Jag ser att en del som har IBS faktiskt också har SIBO. Långt ifrån alla dock. Långt ifrån!
SIBO går också att behandla även om det är ganska svårt. Men jag har en del patienter med SIBO som blivit av med det. En del där det är lite klurigare och långa behandlingstider. Sen gäller det att hitta orsaken till SIBOn för att få bukt med den... Men jag är ju helt för att vi hittar ORSAKEN till dina besvär istället för att exkludera en massa livsmedel för att symtomlindra.
Så vad vill du veta om SIBOOOOOO?
#SIBO #Dietist #foodformation #bakterieöverväxt #metangas #vätgas #behandlaSIBO #SIBOTEST #sibotest
Det behöver inte vara du. Okej 🥰🧡💚
Kan vi kanske prata en stund här. Jag gräver djupare kring det här med fertilitet.
Jag märker det hos mina patienter men även hos vänner och bekanta. Vi kvinnor lägger typ allt på oss själva! Vi googlar, vi förändrar, vi äter annorlunda, vi läser på, vi tar tillskott. Vi skippar kaffet, vi skippar alkoholen. Vi gråter när mensen ändå kommer. Och ja vi kan påverka vår fertilitet, jag kommer skriva mer om det framöver. Men det ligger inte enbart hos oss. För samtidigt som kvinnan försöker optimera så ser jag inte det beteendet hos männen. Inte ens när det konstaterats att det skulle behövas 🥰.
Varför är det så? Det ligger säkert en del i att vi kvinnor är mer kritiska mot oss själva , vana(re) att förändra för någon annans skull. (Nej jag säger inte att det här är bra). Vi har så mycket lättare att tro att det är vi som gör fel? Eller att det är vi som ska förändra. Utan att ställa samma krav på sin partner. När det oftast, är ett gemensamt projekt.
Jag har liksom ALDRIG hört en man som sagt att han skippar ölen för att de planerar för en graviditet (nej jag menar inte att man alltid ska göra det) men desto fler kvinnor.
Hur tänker du? Vad är din erfarenhet?
Swipa så ser du utdrag från @svenskadagbladet , en läsvärd serie kring IVF. Samt studie på effekt av metformin på killbebisar...
PS. Jag vet att många får barn på annat sätt utan kvinna-man upplägget. Jag vill inte exkludera ngn. Men ja ta diskussionen för det jag försöker förmedla. Att vi kvinnor lägger mkt på oss själva, men kraven på mannen är lägre. Generellt. Jag vet att det finns undantag 😍.
#fertilitet #dietist #IVF #svenskadagbladet #ivfresan #1090dagar
Ja alltså du får swipa för att läsa alla små detaljer. Men give it up för havren 🥳🥳🥳. Räcker väll egentligen så kanske?
Men ja havre har ju kunnat visa sänka kolesterolvärden i MÅNGA studier. Här har man tittat vidare på kopplingen till bakterier och kortkedjiga fettsyror. Att havren i princip gynnar viss bakterieflora ( vilka i sin tur har kopplingar till att "skydda" mot hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2) som i sin tur producerar kort-kedjiga fettsyror som tarmen och ja hela kroppen mår väl av. Och att detta ev skulle kunna delförklara kolesteroleffekten = väldigt förenklad och förkortad version av en hel studie 😉.
Havre alltså, vilken grej. Hur får du i dig havre, om du äter det?
#havre #dietist #tarmfloran #kortkedjigafettsyror #matförtarmen #foodformation #kolesterol
PMS- dags. Igen! Jag nämnde det i tidigare inlägg men går igenom lite mer detaljerat här.
PMS - ja det har du säkert koll på vad det är om du läser vidare😜😍.
Humööööör och svullenhet som kan ske mellan ägglossning och mens.
Kalcium är en superviktig mineral. Nähä, alla mineraler är ju det 😂. Men ja iaf. Kalcium påverkar bland annat neurotransmittorer så ligger vi lågt så verkar det även kunna påverka dem, exempelvis serotonin. Och kopplat till vår sköna menscykel så kan ju som bekant östrogennivåerna variera. Vilket i sin tur påverkar kalciumnivåerna, mer östrogen- mindre kalcium - på olika sätt.
Som om detta inte vore nog så är balansen mellan magnesium och kalcium viktig. Och även d-vitaminstatus för bra upptag. Pjuh kroppen, du har tänkt på allt du😇.
Så se till att få i dig kalcium med andra ord. Jag brukar nästan alltid se över mineralintag på de som jag jobbar med. Bra att få en överblick av hur intaget ser ut. Även om det inte är - lika med - din näringsstatus.
Vad tror du, får du i dig allt kalcium du behöver? Tumme upp 👍 eller ner 👎
#kalcium #pms #pmshumör #hormoner #dietist #foodformation #matärinformation
Nu vill jag testa en grej! För ett tag sedan berättade många av er om hur eran resa bland olika platser sett ut. Det var så fint att få reda på mer om dig och er! Nu skulle jag vilja veta vad du, lövly följare, gör på dagarna? Vad pluggar /jobbar/föräldraledigar/sjukskrivna du dig ifrån eller med? MEN säg det inte genom att skriva vad du jobbar med. Utan berätta vad du jobbar med genom att beskriva vad andra runt om dig brukar fråga eller göra?! Vore så kul att få reda på 🥰.
Jag börjar (även om ni vet vad jag jobbar med):
- Folk som är hemma hos mig spanar alltid in kyl och skafferi lite extra. Va äter du bregott 😉😄?
- Vill gärna berätta vad de har ätit 🤪
Vore så kul att få reda på vad du jobbar med, med hjälp av liknande ledtrådar som kommentarer eller frågor! Hit me så löser vi det ihop 🤩
#dietist
#funktionsmedicin #student #vadjobbardumed #menscykel #hormonhälsa
Igår skrev jag om att kalcium kan hjälpa vid PMS. DEN reelen missade du väll inte 😂. Men var hittar du denna lilla goding till mineral då?
Ja när frågan dyker upp på var du hittar kalcium så lovar jag att många har koll på att kalcium, det hittar du i mjölken. Undrar varför kan man ju tänka då. Men det är ju en annan diskussion... 🤓
Så om vi av olika anledningar inte får i oss kalcium via mejeriprodukter var hittar vi det då?
Ja kalcium finns i ganska mycket men i varierande mängder. Mejeriprodukter ÄR en väldigt bra källa till kalcium. Men det är ju liksom inte kört utan, det finns i annat också.
Behovet för oss kvinnor ser ut så här:
♀️ 800 mg för kvinnor
♀️ 900 mg för gravida och ammande
Och du kan BLAND ANNAT hitta det i nedan livsmedel:
Per 100 gram livsmedel
Mjölk och yoghurt 120 mg
Ost 17% 900 mg
Parmesan 1380 mg
Spenat färsk 730 mg
Sesamfrön svarta eller med skal 980 mg ( tahini är en bra grej)
Chiafrön 630 mg
Sötmandel 300 mg
Persilja 340 mg
Grönkål 130 mg
Det är ju såklart stor skillnad på hur lätt det är att få i sig 100 gram av respektive livsmedel. Det är ju betydligt lättare att äta 100 gram yoghurt än 100 gram persilja. Men många bäckar små. Det är också skillnad på hur tillgängligt kalcium är. I nötter, frön och grönsaker kan det vara svårare att ta upp kalcium. Tillagad spenat är tex bättre i detta hänseende. Även blötlagda nötter/frön.
Ja men puh. Nu kan du ju en hel del om kalcium 😉. Men inte allt, så snart kommer inlägg om kalcium, upptag och viktiga kompisar som vitamin D.
Berätta i emojis, vad brukar du äta som innehåller kalcium?
#kalcium #dietist #mejeriprodukter #detfinnsannatockså #calcium #grönkål #näringslära #foodformation
Naaa men inte igen😉. Låt mitt sabla kaffe vara. Ja alltså drick på du🥰. Här finns en smaskig sammanfattning från en randomiserad crossover studie.
Alla deltagare fick prova att
-sova som en prinsessa
-sova men bli väckt varje timme i 5 minuter ( STACKARE!!) =störd sömn
-sova som ovan (störd sömn) OCH få 300 mg koffein innan glukobelastning.
Alla fick sedan göra en glukosbelastning.
Man ville se om en störd nattsömn påverkade blodsocker samt om koffein kunde påverka. Det kunde det.
Eller sömnen påverkade inte - ingen skillnad mellan insulin och blodsocker i test med bra sömn och störd sömn. Däremot sågs en sämre glukostolerans i gruppen störd sömn och koffein. Det var en hyfsat asstor mängd, 300 ml koffein😬. Typ 3- 4 koppar. Man mätte blodsocker efter glukosbelastning och koffein, och här såg man alltså att glukoskontrollen blev sämre i koffeingruppen. Vi vet ju dock inte hur det skulle sett ut efter en natt med normal sömn, right!?.
Deltagarna var både kvinnor och män i - surprise - 21-års åldern.
Så ja, är du en kaffebäljare på morgonen så kanske du ska fundera över mängden iaf. Vore såklart intressant att se fler studier på hur koffeinet kan påverka blodsockret 😃.
Lämna en kaffekopp om du tyckte det här var intressant! ☕☕☕☕☕☕☕
Och referens är PMID: 32475359. (låst artikel dock så för dig utan inlogg ger abstract bara en del.)
#koffein #kaffe #blodsocker #insulin #crossover #randomiserad #studiesammanfattning #dietist #foodformation #kaffabäljare #hängselochlivrem