Foodformation om

PCOS

PCOS är en hormonell sjukdom som drabbar kvinnor. 

Sjukdomen leder ofta till ökad behåring, oregelbunden mens och ägglossning och kan göra det svårare att bli gravid. Det kan även vara lätt att gå upp i vikt. Hos många kvinnor med PCOS förekommer insulinresistens men inte hos alla. 

bild på granatäpple som visar pcos

Symtom vid PCOS

Oregelbunden mens 

Det är vanligt att ha en väldigt oregelbunden mens.  Ofta mer än 35 dagars cykler och glest fördelat under året. 

Akne 

Akne är vanligt och beror på högre nivåer av testosteron. Det här går att förbättra med hjälp av maten. 

PCO

Polycystiska ovarier är inte något du kan känna själv men är ett av de tre kriterier som finns. PCO upptäcks via ultraljud. 


Hårväxt

Det är vanligt med ökad hårväxt i ansikte, bröst och armar.  Det beror på högre nivåer av testosteron vilket kan förbättras med maten. 

Insulinresistens

70% av kvinnor med PCOS har insulinresistens vilket i sin tur påverkar andra hormoner. Det här kan vi påverka extremt mycket med mat, tillskott och livsstil. 

Viktbesvär

Många kvinnor har besvär med en ökande vikt. Känns det som att det räcker att lukta på en bakelse för att gå upp några hekto? Vi kan hjälpa dig. 

Foodformation om

Vad hjälper mot PCOS

Vad som hjälper är olika för olika personer. Du kan inte "bota" din PCOS men du kan symtomlindra och förbättra dina värden avsevärt. 

Du kan jobba med mat, livsstil, beteende och tillskott för att förbättra måendet. Olika faktorer triggar olika personer. Jobbar du med dietist kunnig inom området så får du skräddarsydda råd efter dina symtom och provresultat. Vi på Foodformation jobbar mycket med provtagning och PCOS. 

Foodformation om

Kriterier

Det finns ett antal kriterier som behöver uppfyllas för att få diagnosen. Minst 2 av 3 kriterier behöver du ha för PCOS: 

-Polycystiska ovarier - PCO
-Androgenöverskott, antingen uppmätt via blodprov eller att du har akne eller/och ökad hårväxt i ansikte/rygg/armar.
-Oregelbundna menstruationer

Här kan du läsa mer på  Internetmedicin.

Foodformation om

Kan jag bli gravid med PCOS

Det kan vara svårare att bli gravid men det går och vi ser det hända hela tiden. Vi jobbar med grundorsaken för att få bättre resultat. 

Dels handlar det om att få till en regelbunden ägglossning, något som faktiskt går att få till genom förändrade matvanor, beteende och ibland vissa tillskott. Men det handlar också om att optimera din fertilitet. Vi arbetar med att optimera fertiliteten under våra individuella konsultationer med dietist. I vår kommande digitala PCOS-kurs jobbar vi också med detta, läs mer  här.

>